Składniki
Baaardzo smaczne i sycące śniadanie. Z przepisu wychodzi spora porcja dla kilku osób. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 6 plastrów szynki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jajka surowe
- ok. 3 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej)
- 200 g żółtego sera
- 3 kromki chleba tostowego lub czerstwa bułka (można również użyć zwykłego chleba)
- 1 szklanka mleka
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporna wysmarować masłem. Na dno wyłożyć wędlinę posmarowaną musztardą. Najlepiej przekroić ją na pół lub na cztery, żeby później łatwo było wyjmować zapiekankę. Ugotowane jajka przekroić na pół i ułożyć na szynce, przeciętą częścią do dołu. Chleb tostowy pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na maśle na chrupko.
Mleko połączyć z surowymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 150 g dodać do jajek. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać grzankami, a następnie pozostałym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów