Śniadania

Jajka sadzone w otoczkach

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Pomysł na pyszne i sycące weekendowe śniadanko. W tygodniu przed pracą nie mam czasu na przygotowywanie wymyślnego lub bardziej pracochłonngo śniadania, dlatego weekend jest idealnym czasem na takie eksperymenty. Przepis nie jest skomplikowany a jajko z kremowym sosem smakuje wybornie. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 100 ml wody
  • 7g mąki (mniej więcej 1 płaska łyżka)
  • 110 g śmietany 30%
  • olej
  • masło
  • 4 kromki bagietki lub chleba pszennego  (2-centymetrowe)

 

Przygotowanie:

Kostkę rosołową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać mąkę i zagotować. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i mocno zagrzać. Z bułki*  wykroić środek, aby pozostała sama skórka i podsmażyć ją na patelni na maśle. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać trochę sosu i wyłożyć bułki. Do każdej skórki wbić jajko i zalać resztą sosu śmietanowego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 -8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

 

* wybierzcie jak najszerszą bułkę, aby po wydrążeniu środka była wystarczająca ilość miejsca na jajko i sos. Ja użyłam chleba pszennego z makiem, który świtnie się sprawdził.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów

You have no rights to post comments