Śniadania

Pomidorowe bułki z jajkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Dzisiaj pomysł na śniadanie na ciepło: pomidorowe bułeczki z jajkiem. Lekka odmiana od tradycyjnych sadzonych :) Danie można dowolnie modyfikować, dodając np. wędlinę, salami lub pieczarki.

 

Składniki:

  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Wierzch bułek ściąć w 1/3 wysokości i wydrążyć z nich miąższ. Koszyczki z pieczywa posmarować wewnątrz masłem i odłożyć. Pozostałe części bułki podzielić na drobne kawałeczki i zalać mlekiem. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pomidory, obrane ze skórki i również pokrojone w kostkę. Gdy woda trochę odpruje wrzucić namoczone kawałki bułki i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewać bułki do 2/3 wysokości. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim pieczywo. Do każdej bułki wbić po jajku i posypać solą oraz pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. w temp. 180ºC. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów