Składniki
Dzisiaj pomysł na śniadanie na ciepło: pomidorowe bułeczki z jajkiem. Lekka odmiana od tradycyjnych sadzonych :) Danie można dowolnie modyfikować, dodając np. wędlinę, salami lub pieczarki.
Składniki:
- 4 bułki
- 4 jajka
- 8 łyżek mleka
- 2 duże pomidory
- 1 średnia cebula
- masło
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- szczypiorek
Przygotowanie:
Wierzch bułek ściąć w 1/3 wysokości i wydrążyć z nich miąższ. Koszyczki z pieczywa posmarować wewnątrz masłem i odłożyć. Pozostałe części bułki podzielić na drobne kawałeczki i zalać mlekiem. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pomidory, obrane ze skórki i również pokrojone w kostkę. Gdy woda trochę odpruje wrzucić namoczone kawałki bułki i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewać bułki do 2/3 wysokości. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim pieczywo. Do każdej bułki wbić po jajku i posypać solą oraz pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. w temp. 180ºC. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów