Śniadania

Tosty z mozzarellą i pomidorem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zapraszam na chrupiące kanapeczki z serem mozzarella i pomidorem z sosem włoskim.

 

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli w zalewie (125g po odsączeniu)
  • pół pomidora
  • sos do sałatek włoski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • kilka kromek bagietki lub chleba
  • masło

 

Przygotowanie:

Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Na ser położyć plaster lub pół pomidora. Sos do sałatek wymieszać z oliwą i wodą. Pieczywo podpiec w tosterze lub piekarniku na złoto, a następnie posmarować masłem. Na każdą kromkę położyć ser z pomidorem i polać przygotowanym sosem.

 

Smacznego!

Koszyczki z boczku z jajkiem i szczypiorkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej jejecznicy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • pół pęczka szczypiorku
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Boczek podsmażyć na rumiano na patelni i owinąć wokół wgłębień formy do muffinek. Jajka roztrzepać i dodać do nich posiekany szczypiorek oraz pieprz i ewentualnie sól (należy pamiętać, że boczek jest słony). Masę jajeczną wlać wewnatrz mięsnej otoczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

 

Smacznego!

Jajka sadzone w otoczkach

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pomysł na pyszne i sycące weekendowe śniadanko. W tygodniu przed pracą nie mam czasu na przygotowywanie wymyślnego lub bardziej pracochłonngo śniadania, dlatego weekend jest idealnym czasem na takie eksperymenty. Przepis nie jest skomplikowany a jajko z kremowym sosem smakuje wybornie. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 100 ml wody
  • 7g mąki (mniej więcej 1 płaska łyżka)
  • 110 g śmietany 30%
  • olej
  • masło
  • 4 kromki bagietki lub chleba pszennego  (2-centymetrowe)

 

Przygotowanie:

Kostkę rosołową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać mąkę i zagotować. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i mocno zagrzać. Z bułki*  wykroić środek, aby pozostała sama skórka i podsmażyć ją na patelni na maśle. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać trochę sosu i wyłożyć bułki. Do każdej skórki wbić jajko i zalać resztą sosu śmietanowego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 -8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

 

* wybierzcie jak najszerszą bułkę, aby po wydrążeniu środka była wystarczająca ilość miejsca na jajko i sos. Ja użyłam chleba pszennego z makiem, który świtnie się sprawdził.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów

Pożywna kanapka na śniadanie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sycąca i pożywna kanapka z jajkiem, wędliną, warzywami i ciepłym chrupiącym pieczywem. Doskonała na śniadanie na dobry początek dnia! Jestem pewna, że i Wam posmakuje :)

Przygotowanie: