Pomysł na pyszne i sycące weekendowe śniadanko. W tygodniu przed pracą nie mam czasu na przygotowywanie wymyślnego lub bardziej pracochłonngo śniadania, dlatego weekend jest idealnym czasem na takie eksperymenty. Przepis nie jest skomplikowany a jajko z kremowym sosem smakuje wybornie. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 kostki rosołowej drobiowej
- 100 ml wody
- 7g mąki (mniej więcej 1 płaska łyżka)
- 110 g śmietany 30%
- olej
- masło
- 4 kromki bagietki lub chleba pszennego (2-centymetrowe)
Przygotowanie:
Kostkę rosołową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać mąkę i zagotować. Następnie dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i mocno zagrzać. Z bułki* wykroić środek, aby pozostała sama skórka i podsmażyć ją na patelni na maśle. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wylać trochę sosu i wyłożyć bułki. Do każdej skórki wbić jajko i zalać resztą sosu śmietanowego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 -8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
* wybierzcie jak najszerszą bułkę, aby po wydrążeniu środka była wystarczająca ilość miejsca na jajko i sos. Ja użyłam chleba pszennego z makiem, który świtnie się sprawdził.
Smacznego!
Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów