Już niebawem Święto Zakochanych, więc zapraszam na walentynkową roladę czekoladową z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Puszyste ciasto i delikatny krem to doskonałe połączenie, a wszystko utrzymane w kolorach miłości.
Składniki:
Rolada:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina czerwonego barwnika w proszku (lub żelu)
Krem:
- 400 g śmietany 30%
- 1 fix do śmietany
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Odłożyć 6 łyżek ciasta, a do pozostałego dodać kakao, wymieszać. Do odłożonej masy wsypać odrobinę czerwonego barwnika (dosłownie na czubku wykałaczki), a następnie całość przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej, odcinając rożek.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować kontury serc, które należy wypełnić czerwoną masą. Proponuję podpiec przez około 5 min. przygotowane serduszka, żeby nie straciły kształtu. Następnie na nie wylać ciasto kakaowe. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
Gorący placek wyjąć na ścierkę i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem połączyć z serkiem mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Na koniec zabarwić masę przy użyciu barwnika spożywczego.
Placek rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.
Smacznego!
Źródło: Ciasto: Gotuj krok po kroku Nr 1/2014