Święta/ Okazje

Cynamonowa babka z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybka, prosta babka, pachnąca cynamonem. Jesienny wypiek z dużą ilością jabłek, który sprawdzi się nie tylko w święta.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

 

Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka. Do masy dosypać mieszankę suchych składników i zmiksować.

 

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę i wmieszać do ciasta. 

 

Formę na babkę z kominem wysmarować masłem, posypać mąką i przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. Wypiek przestudzić i wyjąć z formy.  Ostawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 10/2015

Kolorowa babka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wielkanoc niedługo więc najwyższy czas pomyśleć o daniach i wypiekach na te Święta. Dziś zapraszam na pierwszą propozycję: Kolorową babkę. Oprócz tego, że wygląda pysznie to każda warstwa smakuje inaczej. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Jajka wraz z cukrem ubić na gładką masę. Wlać olej i 200 ml mleka. Do ciasta dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Krem podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać aromat rumowy i kakao, do drugiej pozostałe mleko i przyprawę do piernika. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Na dno wylać jasną masę, następnie warstwę kakaową i na koniec porcję ciasta z przyprawą do piernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta na Wielkanoc, nr 1/2014

 

Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Walentynkowa rolada

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Już niebawem Święto Zakochanych, więc zapraszam na walentynkową roladę czekoladową z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Puszyste ciasto i delikatny krem to doskonałe połączenie, a wszystko utrzymane w kolorach miłości.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku (lub żelu)

 

Krem:

  • 400 g śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Odłożyć 6 łyżek ciasta, a do pozostałego dodać kakao, wymieszać. Do odłożonej masy wsypać odrobinę czerwonego barwnika (dosłownie na czubku wykałaczki), a następnie całość przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej, odcinając rożek.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować kontury serc, które należy wypełnić czerwoną masą. Proponuję podpiec przez około 5 min. przygotowane serduszka, żeby nie straciły kształtu. Następnie na nie wylać ciasto kakaowe. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.

 

Gorący placek wyjąć na ścierkę i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixem na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem połączyć z serkiem mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Na koniec zabarwić masę przy użyciu barwnika spożywczego.

 

Placek rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasto: Gotuj krok po kroku Nr 1/2014

Ciasto serowe na korzennym spodzie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Aby dzisiejszy przepis miał lekko świąteczny charakter do spodu ciasteczkowego dodałam przyprawę do piernika. Warstwa serowa jest natomiast delikatna, lekka i bardzo smaczna. Jako dekoracja posłużyły mi bezy i odrobina kakao, dzięki temu ciasto wygląda wytwornie i elegancko.

 

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 400 g serka waniliowego
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 50 g bez
  • pół łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek i dodać przyprawę do piernika. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w niego masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki.

 

Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 3 łyżkami kremu serowego. Następnie dodać do pozostałej masy.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z masą serową.

 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować powidła, a następnie wyłożyć przygotowany krem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować bezami, a po wierzchu posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

Szybki piernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym wpisem zaczynam propozycje świątecznych przepisów, które być może wykorzystacie w tym roku. Zapraszam na szybki piernik przełożony powidłami. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który roznosi się po domu w trakcie jego pieczenia.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • słoik powideł węgierskich (280g)

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i połączyć.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciast przelać do formy i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest obklejony masą, należy kontynuować pieczenie). Ciasto wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim blatem.

 

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać do połączenia się i rozpuszczenia składników. Gorącą polewą polać piernik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013