Składniki
Tym wpisem zaczynam propozycje świątecznych przepisów, które być może wykorzystacie w tym roku. Zapraszam na szybki piernik przełożony powidłami. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który roznosi się po domu w trakcie jego pieczenia.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- słoik powideł węgierskich (280g)
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jajka utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i połączyć.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciast przelać do formy i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest obklejony masą, należy kontynuować pieczenie). Ciasto wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim blatem.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać do połączenia się i rozpuszczenia składników. Gorącą polewą polać piernik.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013