Święta/ Okazje

Szybki piernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Polewa:

Przepis

Tym wpisem zaczynam propozycje świątecznych przepisów, które być może wykorzystacie w tym roku. Zapraszam na szybki piernik przełożony powidłami. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który roznosi się po domu w trakcie jego pieczenia.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • słoik powideł węgierskich (280g)

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i połączyć.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciast przelać do formy i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków wbity w ciasto, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli jest obklejony masą, należy kontynuować pieczenie). Ciasto wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować powidła i przykryć drugim blatem.

 

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i kakao. Mieszać do połączenia się i rozpuszczenia składników. Gorącą polewą polać piernik.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013

You have no rights to post comments