Święta/ Okazje

Ciasto serowe na korzennym spodzie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Aby dzisiejszy przepis miał lekko świąteczny charakter do spodu ciasteczkowego dodałam przyprawę do piernika. Warstwa serowa jest natomiast delikatna, lekka i bardzo smaczna. Jako dekoracja posłużyły mi bezy i odrobina kakao, dzięki temu ciasto wygląda wytwornie i elegancko.

 

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych (280 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 400 g serka waniliowego
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 50 g bez
  • pół łyżeczki kakao

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek i dodać przyprawę do piernika. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami.

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w niego masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki.

 

Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 3 łyżkami kremu serowego. Następnie dodać do pozostałej masy.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z masą serową.

 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować powidła, a następnie wyłożyć przygotowany krem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować bezami, a po wierzchu posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013