Składniki
Aby dzisiejszy przepis miał lekko świąteczny charakter do spodu ciasteczkowego dodałam przyprawę do piernika. Warstwa serowa jest natomiast delikatna, lekka i bardzo smaczna. Jako dekoracja posłużyły mi bezy i odrobina kakao, dzięki temu ciasto wygląda wytwornie i elegancko.
Składniki:
- 300 g herbatników maślanych kakaowych
- 180 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 słoik powideł śliwkowych (280 g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 400 g serka waniliowego
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 50 g bez
- pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na proszek i dodać przyprawę do piernika. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w niego masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki.
Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i serkiem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 3 łyżkami kremu serowego. Następnie dodać do pozostałej masy.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z masą serową.
Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować powidła, a następnie wyłożyć przygotowany krem. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować bezami, a po wierzchu posypać kakao.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2013