Święta/ Okazje

Kolorowa babka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Wielkanoc niedługo więc najwyższy czas pomyśleć o daniach i wypiekach na te Święta. Dziś zapraszam na pierwszą propozycję: Kolorową babkę. Oprócz tego, że wygląda pysznie to każda warstwa smakuje inaczej. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Jajka wraz z cukrem ubić na gładką masę. Wlać olej i 200 ml mleka. Do ciasta dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Krem podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać aromat rumowy i kakao, do drugiej pozostałe mleko i przyprawę do piernika. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Na dno wylać jasną masę, następnie warstwę kakaową i na koniec porcję ciasta z przyprawą do piernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta na Wielkanoc, nr 1/2014

 

Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV