Święta/ Okazje

Cynamonowa babka z jabłkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Szybka, prosta babka, pachnąca cynamonem. Jesienny wypiek z dużą ilością jabłek, który sprawdzi się nie tylko w święta.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

 

Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka. Do masy dosypać mieszankę suchych składników i zmiksować.

 

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę i wmieszać do ciasta. 

 

Formę na babkę z kominem wysmarować masłem, posypać mąką i przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. Wypiek przestudzić i wyjąć z formy.  Ostawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 10/2015