Torty

Tort Pinacolada (z ananasem i wiórkami kokosowymi)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Absolutnie pyszny tort z ananasem i masą śmietanową z wiórkami kokosowymi. Wilgotny, nie za słodki, na niezawodnym biszkopcie. Polecam!!!

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:

  • 2 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki (1 szt.) aromatu rumowego

Masa:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku (po 51g każde)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 puszka ananasów

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Wlać śmietanę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubijać mikserem, dosypując śmietanę w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

 

Ananasy osączyć z zalewy.

 

Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować cienką warstwą kremu (aby owoce miały się do czego przykleić) i wyłożyć połowę ananasów. Przykryć 1/3 masy śmietanowo-kokosowej i przykryć drugim blatem biszkoptu. Postępować analogicznie jak przy pierwszym blacie. Ostatni krążek ciasta nasączyć i wierzch posmarować pozostałą masą. Dowolnie udekorować.

 

Smacznego!

Tort kubański

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ostatnio nie mam za dużo czasu i bardzo żałuję, że nie mogłam przygotować wszystkich przepisów, które chciałam wypróbować przed świętami :( ale obiecuję, że wszystko nadrobię. Tymczasem zapraszam na pyszny tort kubański. Spód ciasta jest dość suchy, ale gruba warstwa kremu kakaowego wszystko rekompensuje. Do tego warstwa pikantnych powideł i banany - pyszne połączenie. Jeśli nie na Święta to może zrobicie go na Sylwestra?

 

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 70 g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru+ 3,5 łyżki
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 700 g śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 4 banany + kilka plastrów do dekoracji
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 200g powideł węgierskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

500 g śmietany zagotować z cukrem i 40 g kakao. Ostudzić i ostawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i resztą kakao. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodać łyżkę oleju i całość wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę czekoladową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Jeśli upieczony placek jest nierówny (wypukły), należy ściąć jego wierzch.

Powidła wymieszać z pieprzem cayenne i posmarować blat ciasta. Banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i ułożyć na powidłach.

Ugotowaną wcześniej masę śmietanową zmiksować na małych obrotach na gładki krem, dodając 3,5 łyżki cukru pudru. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (wersja wygodna), albo za pomocą łyżki wyłożyć na owoce. Następnie równomiernie rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki.

200g śmietany podgrzać, dodać kostki czekolady i masło. Mieszać aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na torcie i ponownie odstawić do stężenia. Wierzch udekorować kleksami bitej śmietany i plastrami bananów.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 12/21013

Tort tiramisu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszny tort, który przygotowałam na swoje urodziny. Jest wilgotny, przełożony masą z serka mascarpone i według mnie smakuje obłędnie, chociaż nie lubię kawy :P Zrobiony na niezawodnym biszkopcie, który zawsze się udaje, chociaż niektórych może zdziwić fakt, że trzeba nim rzucić o podłogę :) Wiem, że zdobienie nie jest idealne i są to moje pierwsze torty, więc bądźcie wyrozumiali :)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru

Poncz do nasączenia:

  • 160 ml ostudzonej kawy
  • 80 ml likieru kawowego

Masa:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 75 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Mąki wymieszać razem i dodać do jajek. Składniki połączyć. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w 160 – 170 °C przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków należy wbić w ciasto i po wyjęciu powinien być suchy, jeśli jest wilgotny i obklejony ciastem należy kontynuować pieczenie). Ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm wypuścić je z rąk na podłogę (w tortownicy). Ostawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

 

Kawę wymieszać z likierem.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i aromat waniliowy. Wymieszać. Jeden blat biszkoptowy położyć na tortownicy lub paterze i nasączyć 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać połową czekolady. Następnie położyć drugi blat ciasta, nasączyć, rozsmarowac połowę pozostałej masy i wysypać resztę startej czekolady. Tak samo postąpić z ostatnim blatem, który należy nasączyć i dowolnie udekorować pozostałą masą. Poniżej kilka przykładów dekoracji tortów.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki