Torty

Tort kubański

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Ostatnio nie mam za dużo czasu i bardzo żałuję, że nie mogłam przygotować wszystkich przepisów, które chciałam wypróbować przed świętami :( ale obiecuję, że wszystko nadrobię. Tymczasem zapraszam na pyszny tort kubański. Spód ciasta jest dość suchy, ale gruba warstwa kremu kakaowego wszystko rekompensuje. Do tego warstwa pikantnych powideł i banany - pyszne połączenie. Jeśli nie na Święta to może zrobicie go na Sylwestra?

 

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 70 g kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru+ 3,5 łyżki
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 700 g śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 4 banany + kilka plastrów do dekoracji
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 200g powideł węgierskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

500 g śmietany zagotować z cukrem i 40 g kakao. Ostudzić i ostawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i resztą kakao. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodać łyżkę oleju i całość wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę czekoladową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Jeśli upieczony placek jest nierówny (wypukły), należy ściąć jego wierzch.

Powidła wymieszać z pieprzem cayenne i posmarować blat ciasta. Banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i ułożyć na powidłach.

Ugotowaną wcześniej masę śmietanową zmiksować na małych obrotach na gładki krem, dodając 3,5 łyżki cukru pudru. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (wersja wygodna), albo za pomocą łyżki wyłożyć na owoce. Następnie równomiernie rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki.

200g śmietany podgrzać, dodać kostki czekolady i masło. Mieszać aż składniki się połączą. Polewę rozprowadzić na torcie i ponownie odstawić do stężenia. Wierzch udekorować kleksami bitej śmietany i plastrami bananów.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 12/21013