Torty

Tort Pinacolada (z ananasem i wiórkami kokosowymi)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Poncz:
Masa:

Absolutnie pyszny tort z ananasem i masą śmietanową z wiórkami kokosowymi. Wilgotny, nie za słodki, na niezawodnym biszkopcie. Polecam!!!

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:

  • 2 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki (1 szt.) aromatu rumowego

Masa:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku (po 51g każde)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 puszka ananasów

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Wlać śmietanę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubijać mikserem, dosypując śmietanę w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

 

Ananasy osączyć z zalewy.

 

Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować cienką warstwą kremu (aby owoce miały się do czego przykleić) i wyłożyć połowę ananasów. Przykryć 1/3 masy śmietanowo-kokosowej i przykryć drugim blatem biszkoptu. Postępować analogicznie jak przy pierwszym blacie. Ostatni krążek ciasta nasączyć i wierzch posmarować pozostałą masą. Dowolnie udekorować.

 

Smacznego!