Składniki
Przepyszny tort, który przygotowałam na swoje urodziny. Jest wilgotny, przełożony masą z serka mascarpone i według mnie smakuje obłędnie, chociaż nie lubię kawy :P Zrobiony na niezawodnym biszkopcie, który zawsze się udaje, chociaż niektórych może zdziwić fakt, że trzeba nim rzucić o podłogę :) Wiem, że zdobienie nie jest idealne i są to moje pierwsze torty, więc bądźcie wyrozumiali :)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 33 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
Poncz do nasączenia:
- 160 ml ostudzonej kawy
- 80 ml likieru kawowego
Masa:
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 750 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 75 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Mąki wymieszać razem i dodać do jajek. Składniki połączyć. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w 160 – 170 °C przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków należy wbić w ciasto i po wyjęciu powinien być suchy, jeśli jest wilgotny i obklejony ciastem należy kontynuować pieczenie). Ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm wypuścić je z rąk na podłogę (w tortownicy). Ostawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.
Kawę wymieszać z likierem.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i aromat waniliowy. Wymieszać. Jeden blat biszkoptowy położyć na tortownicy lub paterze i nasączyć 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać połową czekolady. Następnie położyć drugi blat ciasta, nasączyć, rozsmarowac połowę pozostałej masy i wysypać resztę startej czekolady. Tak samo postąpić z ostatnim blatem, który należy nasączyć i dowolnie udekorować pozostałą masą. Poniżej kilka przykładów dekoracji tortów.
Smacznego!
Źródło: blog Moje wypieki