Torty

Tort tiramisu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Dodatkowo:

Przepyszny tort, który przygotowałam na swoje urodziny. Jest wilgotny, przełożony masą z serka mascarpone i według mnie smakuje obłędnie, chociaż nie lubię kawy :P Zrobiony na niezawodnym biszkopcie, który zawsze się udaje, chociaż niektórych może zdziwić fakt, że trzeba nim rzucić o podłogę :) Wiem, że zdobienie nie jest idealne i są to moje pierwsze torty, więc bądźcie wyrozumiali :)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru

Poncz do nasączenia:

  • 160 ml ostudzonej kawy
  • 80 ml likieru kawowego

Masa:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 75 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Mąki wymieszać razem i dodać do jajek. Składniki połączyć. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec w 160 – 170 °C przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka (patyczek do szaszłyków należy wbić w ciasto i po wyjęciu powinien być suchy, jeśli jest wilgotny i obklejony ciastem należy kontynuować pieczenie). Ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm wypuścić je z rąk na podłogę (w tortownicy). Ostawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.

 

Kawę wymieszać z likierem.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i aromat waniliowy. Wymieszać. Jeden blat biszkoptowy położyć na tortownicy lub paterze i nasączyć 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać połową czekolady. Następnie położyć drugi blat ciasta, nasączyć, rozsmarowac połowę pozostałej masy i wysypać resztę startej czekolady. Tak samo postąpić z ostatnim blatem, który należy nasączyć i dowolnie udekorować pozostałą masą. Poniżej kilka przykładów dekoracji tortów.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki