Szybka przekąska, idealna na imprezę, ale również jako drugie śniadanie. Lubię takie połączenia.
Szybka przekąska, idealna na imprezę, ale również jako drugie śniadanie. Lubię takie połączenia.
Pyszne, słodkie bananowo-karmelowe pucharki z malinami. Mogą być z truskawkami, jeżynami czy nawet prażonymi jabłkami. Z pewnością każda wersja będzie pyszna.
Jako pucharków użyłam malutkich słoiczków po obiadkach dla niemowląt.
Szybki obiad z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą. Całość podana w kremowym sosie curry. Zazwyczaj dodaję szpinak, ale tym razem nie miałam i z rukolą również smakuje świetnie. My często na obiad jemy pierś z kurczaka w jakimś sosie. A Wy co lubicie najbardziej?
Dziś zapraszam Was na małe słodkości, a mianowicie pralinki z płatków owsianych, orzechów i kakao. Bardzo smaczne i sycące, a do tego zdrowe.
Dziś ekspresowa sałatka dla wszystkich ceniących sobie czas spędzany w kuchni. Prosta, sycąca i smaczna. Sałatkę można urozmaicić suszonymi owocami.
Tym razem wersja "białej" pizzy, na białym sosie, ze szparagami i szynką. Puszyste ciasto, kremowy sos jogurtowy i chrupiące szparagi to połączenie doskonałe. Koniecznie spróbujcie!
Dzień Dziecka przed nami, więc będą GOFRY, czyli coś co lubią mali i duzi! Chrupiące, z bitą śmietaną i musem owocowym - najlepsze!
Przepis na ciasto wg Ani Starmach.
Sezon na szparagi rozpoczęty więc zapraszam na proste śniadanko z ich wykorzystaniem. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Spróbujcie a nie pożałujecie
Tym razem propozycja bardziej tłustego obiadu. Im chłodniej na zewnątrz tym bardziej mamy ochotę na kaloryczne dania. Zapraszam na chrupiące placki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym i szczypiorkiem.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmiksować. Ostawić na kila minut i zlać całą wodę. Dodatkowo w dłoniach odcisnąć nadmiar płynu. Do farszu dodać mąkę, startą na tarce (na najdrobniejszych oczkach) cebulę, jajko. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i ostrą papryką lub pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki. Smażyć do zarumienia i odparowania wody. Następnie wlać śmietanę, a na koniec wsypać posiekany szczypiorek.
Placki podawać z sosem. Wierzch udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!
Pogoda za oknami coraz bardziej jesienna i mroźna, więc coraz częściej nachodzi nas chęć na zupy, a szczególnie zupy krem. Dodatkowo ten zielony, wiosenny kolor, aż chce się zjeść. Zupa bardzo smaczna, słodka a zarazem pikantna. Polecam!
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić do zarumienienia. Następnie dołożyć mrożony groszek i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dolać bulion. Gotować, aż groszek zmięknie. Całość zmiksować blenderem i przyprawić . Nalać do miseczek i udekorować kleksem śmietany.
Zupę można przecedzić przez sito jeśli przeszkadzają Wam łupinki z groszku.
Smacznego!