Ciasta/ Desery bez pieczenia

Pudding bananowy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Łatwy w przygotowaniu, kremowy, delikatny, nie za słodki deser. Po prostu idealny.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 banany
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i mąką. Wlewać stopniowo 1/4 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając. Pozostałe mleko podgrzać z masłem i aromatem waniliowym, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając aż krem zgęstnieje. Ostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać, jednego pokroić w plasterki, kolejnego w półplastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.  Mniejsze części banana wymieszać ze śmietanką. W pucharkach ułożyć warstwami krem, banany oraz bitą śmietanę. Wierzch udekorować polewą czekoladową.

 

Smacznego!

 

Źródło: Desery na każdą okazję

Smerfowa pianka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj coś dla najmłodszych. Bardzo delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że dzieciom posmakuje. Oprócz tego, że jest dobre to wygląda równie apetycznie. Kolor zawsze może być inny w zależności jakiej galaretki użyjecie.

 

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 galaretka o dowolnym kolorze (użyłam niebieskiej)
  • 250 ml wody
  • 125 g cukru
  • 300 g sera (najlepiej z wiaderka, użyłam serka waniliowego )
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć przy użyciu blendera lub włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło roztopić i wymieszać z proszkiem z ciastek. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć mniejszej tortownicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w garnku w 250 ml wody i podgrzewać około 5 minut. Pod koniec dodać 50 g cukru i podgrzewać ciągle miejszając (nie gotować). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

Ser połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. W oddzielnej misce ubić śmietanę. Gdy galaretka będzie całkowice wystudzona i zacznie tężeć, dodać ją do masy serowej. Następnie połączyć z bitą śmietaną (2 łyżki odłożyć do dekoracji). Masę wylać na kruchy spód. Wierz udekorować kleksami bitej smietany. Wykałaczką zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wierzch posypałam niebieskim cukrem (można to zrobić również proszkiem z galaretki).

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta bez pieczenia od A do Z

Blok czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Najlepszy blok czekoladowy! Słodki, ale pyszny. Co prawda ciasto wyglądem nie powala, ale w smaku jest baaaardzo dobre. Poza tym kolejnym jego atutem jest to, że do przygotowania potrzebujemy tylko dwóch naczyń: miski i garnka.

 

Składniki:

  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • garść orzechów lakowych
  • garść moigdałów
  • garść sezamu
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 15 herbatników
  • 10 ciastek maślanych z czekoladą
  • 170 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mleko w proszku, sezam, posiekane orzechy, migdały, białą czekoladę oraz pokruszone ciastka i herbatniki. Wymieszać. W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Ciepłą masę przelać do suchych składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią i przelać masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię.

Tęczowe serniczki na zimno

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny deser na upalne dni i nie tylko. Chociaż za oknem zima, czasami każdy ma ochotę na coś delikatnego i lekkiego. Prosta wersja sernika na zimno, która smakuje małym i dużym.

 

Składniki:

  • 3 serki waniliowe (typu Danio)
  • 3 galaretki w różnych kolorach (użyłam szafirowej, agrestowej i wiśniowej)
  • 250 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • perełki cukrowe

 

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do przestudzonych galaretek dodać po kubeczku serka waniliowego i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką do piany). Pierwszą galaretkę wlać do pojemników, pucharków lub do tortownicy czy keksówki i wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalki, az stężeje. Następnie wlać kolejną warstwę i ponownie zmrozić. Tak samo postąpić z ostatnią galaretką. Na koniec ubić śmietanę z użyciem fixu i cukru pudru. Deser udekorować bitą śmietaną i cukrowymi perełkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl, autor Gabi_B

Kulki a'la Rafaello

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wszystkim znane kokosowe kuleczki. Smakiem zbliżone do oryginłu i bardzo dobre. Mięciutkie na zewnątrz i z chrupiącym migdałem w środku. Są dość słodkie, jednak znikają w mgnieniu oka i ma się ochotę na więcej.

 

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 250 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g wiórek kokosowych
  • 2,5 płata wafla (o boku 28 cm)
  • ok 50 g migdałów

 

Przygotowanie:

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Kiedy mieszanina wystygnie, wlać ją do miski i dodać mleko w proszku, 100g wiórek kokosowych, masło i bardzo drobno pokruszone płaty wafla. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 min, aby stężała.

W tym czasie sparzyć migdały i obrać ze skórki.

Z masy formować kulki wielkości Rafaello wkładając do środka migdała. Przygotowane kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i włożyć do papilotek. Wstawić do lodówki, aby stężały. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog pysznie, pyszniutko

Biała dama

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyyyszne, delikatne i kremowe ciasto z kokosową pierzynką. Jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba go piec :) Składa się z dwóch warstw: serowo- ananasowej i budyniowej, przełożonych herbatnikami. Świetnie się prezentuje i nie jest za słodkie ani mdłe. Z pewnością zagości na moim stole jeszcze nie raz :) Bardzo polecam!

Składniki:

  • 250 g herbatników

Masa serowa:

  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki żelatyny

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g każde)
  • 1 kostka masła (w oryginalnym przepisie była margaryna)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru

Kokosowa posypka:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ananasy odsączyć, sok zagotować, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać porcjami ser, cały czas miksując. Sok z żelatyną dodać do masy serowej i wrzucić pokrojone w drobne kawałki ananasy. Składniki wymieszać.

Budyń ugotować na mleku z cukrem i wystudzić. Następnie utrzeć go z masłem.

Spód formy o wymiarach 30x25 wyłożyć połową herbatników, przykryć je masą serową, wyrównać i wyłożyć pozostałe ciastka. Na wierzchu rozsmarować masę budyniową. Ciasto odstawić i przygotować kokosową posypkę.

Masło i 1 łyżkę cukru roztopić na patelni. Następnie wsypać wiórki kokosowe i zrumienić cały czas mieszając. Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Źródło: Beata Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni