Ciasta/ Desery bez pieczenia

Lekko kokosowy sernik z ananasami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na bardzo smaczny, delikatny i kremowy serniczek z kawałkami ananasów i likierem kokosowym.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Ananasy odsączyć z zalewy. Sok z owoców wlać do szklanki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dodać do niej sok z ananasów i dokładnie wymieszać.

 

W dużej misce umieścić ser, likier kokosowy i cukier. Wymienione składniki wymieszać. Ananasy pokroić w kostkę- zostawić 3 plastry do dekoracji. Do masy serowej dodać owoce, a na koniec żelatynę (należy pamiętać, aby najpierw dodać 3 łyżki kremu do żelatyny, a później połączyć z pozostałą masą). Całość wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serowo kokosową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ciasto udekorować plastrami ananasów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Czekoladowa pianka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowo-kawowe. Ma ono konsystencję pianki, nie jest słodkie, ale lekko alkoholowe.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć je do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Białka oddzielić od żółtek. Na garnku z wodą umieścić miskę (tzw. kąpiel wodna), wrzucić żółtka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć garnek z ognia, dodać kawę, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.

Masę czekoladowo-kawową połączyć z kremem żółtkowym. Do całości wlać likier kawowy. Wstawić krem do lodówki.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Identycznie postąpić ze śmietaną.

Bitą śmietanę i pianę z białek połączyć z masę czekoladowo-kawową, dokładnie wymieszać.

 

Gotową piankę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Ciasto Salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Proste i szybkie ciasto składające się z kilku składników. Może nie jest nadzwyczajne w smaku, ale ładnie się prezentuje i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyglądem przypomina salami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Do masy można dodać posiekane migdały, w celu urozmaicenia smaku.

 

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej. Następnie dosypać kakao i wlać rum bądź aromat. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wmieszać do przygotowanej masy. Całość zawinąć w folię spożywczą, formując wałek. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe

Ananasowiec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Szybkie ciasto dla leniwych. Kilka składników, bez pieczenia. Biała warstwa na bazie jogurtu ananasowego, wierzch z soku i ananasów. Całość na niezawdonym ciasteczkowym spodzie. Kolejnym razem zmniejszyłabym ilość żelatyny, ponieważ górna część jest bardzo sztywna.

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 puszki ananasa
  • 40 g żelatyny
  • 500 g jogurtu ananasowego

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek (najszybciej przy pomocy blendera), masło roztopić. Ciastka połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

 

Ananasy odsączyć (syropu nie wylewać) i pokroić na kawałki. Zalewę zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie połączyć z syropem z owoców i przestudzić. 1/3 soku wymieszać z jogurtem i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki.

 

Do pozostałego syropu wrzucić ananasy. Gdy masa jogurtowa będzie tężeć, wylać na wierzch warstwę owocową. Ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2014

 

Jagodowy torcik z mascarpone

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem znowu coś owocowego. Podejrzewam, że przy tych upałach, podobnie jak ja, nie macie ochoty spędzać w kuchni więcej czasu niż jest konieczne, a piekarnik omijacie szerokim łukiem. Dlatego dzisiejszy torcik jest bez pieczenia :) prosty w przygotowaniu, jagodowy, z dużą porcją śmietany i ciasteczkowym spodem. Zapraszam!

 

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła

 

Masa jagodowa:

  • 250 g jagód
  • 75 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%

 

Warstwa śmietanowa:

  • 350 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • garść jagód

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozkruszyć, (najłatwiej przy pomocy blendera lub wsypać do torebki strunowej i wałkiem pokruszyć ciastka) masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Warstwę herbatnikową wcisnąć w spód formy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki.

 

Jagody umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem. Mus przelać do miski i połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami masy jagodowej. Miksując wlać żelatynę do pozostałego kremu śmietanowo-jagodowego. Wstawić do lodówki, a w między czasie ubić na sztywno śmietanę. Do kremu jagodowego wmieszać śmietanę i gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Wyłożyć na wierzch torciku tworząc dekoracyjny wzór przy użyciu spodniej części łyżki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dr Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

Torcik bananowo-czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jutro Dzień Matki, więc może to będzie Wasza propozycja sprawienia przyjemności Waszym Mamom :) Delikatny, bardzo bananowy deser z lekką chmurką ze śmietany. Ciasto konsystencją trochę  przypomina piankę. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 125 g masła
  • 6 bananów
  • 9 łyżek soku z cytryny
  • 200 g kremu czekoladowego nutella
  • 750 g serka waniliowego (użyłam z wiaderka- na serniki)
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyć na piasek (najłatwiej za pomocą blendera lub włożyć do plastikowej, strunowej torebki i pokruszyć wałkiem). Masło rozpuścić, połączyć z ciastkami i przełożyć do formy, docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki.

 

Banany, obrać pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze z sokiem z cytryny. Przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, krem czekoladowo-orzechowy i cukier wanilinowy. Zmiksować lub utrzeć rózgą. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 2 łyżkami kremu bananowo-czekoladowego. Następnie wymieszać z całością. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aż stężeje.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dekoracyjny wzór przypominający chmurę zrobiłam przy użyciu spodniej części łyżki.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

Zimowy deser owocowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Takie desery najlepiej smakują latem, kiedy można kupić pyszne owoce o intensywnym smaku. Jednak, aby poczuć trochę ciepła w te mroźne dni przygotowałam pucharki z owoców dostępnych zimną. Słodkie banany, kwaskowe kiwi, do tego ananasy i puszysta bita śmietana- to bardzo smaczne połączenie. Zapraszam!

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 kiwi
  • 5 bananów
  • 1 puszka ananasów
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. Dodać do nich 1,5 łyżeczki cukru pudru. Jeśli owoce są słodkie można pominąć ten krok. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Banany pozbawić skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i również zmiksować na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru i cukrem wanilinowym.

W pucharkach układać kolejno warstwy: banany, kiwi, śmietana, ananasy, banany, kiwi, ananasy i na wierzch kleks bitej śmietany.

 

Smacznego!

Niby 3 BIT

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Znowu coś bez pieczenia. Kremowe ciasto, które przypomina znany baton 3 BIT. Składa się ono z trzech warstw: karmelowej, budyniowej i śmietanowej przełożonych herbatnikami. Może się wydawać, że jest bardzo słodkie, jednak wszystkie składniki idealnie się uzupełniają i tworzą pyszną całość. Polecam!

 

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 230 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

 

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem wanilinowym. Dodać cukier, mąkę oraz pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, wlać wcześniej przygotowaną masę i ugotować gęsty budyń (na małym ogniu, stale mieszając). Jeśli powstaną grudki, należy je zmiksować mikserem. Do gorącego budyniu dodać masło i całość zmiksować.

 

Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć warstwę herbatników (jeden przy drugim). Posmarować je masą krówkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć budyń. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ciastka idealnie zmiękną.

 

Smacznego!

 

Źródło: Smaczne i zdrowe, Desery domowe

Sernik na zimno z musami owocowymi

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na sernik na zimno z musami owocowymi. Latem można go dowolnie modyfikować, wykorzystując różne owoce lub zmieniając kolejność warstw. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci. Jeśli chodzi o smak to nie odbiega zbyt mocno od tradycyjnego sernika na zimno, jednak warstwy puree doskonale dopełniają całość, nadając ciastu nowy charakter.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 125 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń (480 g po odsączeniu)
  • 100 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 8 g żelatyny

Mus truskawkowy:

  • ok. 500 g truskawek (użyłam mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 50 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

 

Żelatynę na masę serową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Ser zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i wymieszać z żelatyną. Masę rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać i  ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wraz ze 100 ml zalewy zmiksować na puree. Żelatynę przeznaczoną na mus brzoskwiniowy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Połączyć 3 łyżki puree z żelatyną, a następnie dodać do całości. Mus brzoskwiniowy wyłożyć na warstwę serową. Ponownie wstawić do lodówki, aby stężała.

 

Truskawki (mrożone- rozmrozić, pozostawiając sok, który puściły) zmiksować wraz z zalewą brzoskwiniową. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie wymieszać z owocami. Mus wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Dr. Oetker, Ciasta bez pieczenia od A do Z

 

 

 

 

Mleczno-karmelowy przekładaniec

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo smaczne ciasto, ale dość słodkie. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić ochotę na "coś" słodkiego. Dużym jego plusem jest szybkość i łatwość przygotowania. Aby je wykonać potrzebujemy jedynie szklankę do odmierzenia proporcji, rondelek do ugotowania masy i blachę do wyłożenia ciasta. Polecam!

 

Składniki:

  • 64 herbatniki
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 400 g mleka w proszku pełnego 26,5%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • puszka masy kajmakowej (400g)

 

Przygotowanie:

Masło włożyć do rondelka. Wsypać 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

 

Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim (16 sztuk). Na ciastkach rozsmarować połowę mlecznej masy i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać masę kajmakową i przykryć ciastkami. Na to wyłożyć pozostałą masę mleczną i przykryć ostatnią warstwą herbatników.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2013