Dania mięsne i obiady

Rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj  przedstawiam przepis na roladę z mięsem mielonym i pieczarkami zawiniętą w ciasto francuskie. Do tego przygotowałam sos pieczarkowy i ziemniaczane puree. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać pieczarki. Warzywa smażyć do momentu odparowania płynu. Następnie dołożyć mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przełożyć do miski i przestudzić. Wbić do niego 1 jajko i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać lub wyrobić ręką.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na nie farsz. Całość ciasno zwinąć w roladę. Pozostałe jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch ciasta. Zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście. Piec około 30 minut w 200°C z termoobiegiem.

 

Przygotować sos: Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni do momentu odparowania płynu. Wlać śmietanę, doprawić do smaku. Na koniec zagęścić mąką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2014

Pikantne tortille z sosem jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Absolutnie pyszne danie! Świeże, lekkie, z pikantnym mięsem i orzeźwiającym sosem na bazie jogurtu, ogórka, limonki i ostrej papryczki. Koniecznie spróbujecie! Ja jestem nim zachwycona :)

 

Składniki:

Mięso:

  • 4 szalotki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Sos:

  • jogurt naturalny grecki (400g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek gruntowy
  • 0,5 ostrej papryczki
  • sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:

  • 5 placków tortilli
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Szalotki posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, a następnie dodać do mięsa razem z curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, drobno posiekaną ostrą papryczką i cebulą. Dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować podłużne kotleciki o grubości ok. 2cm i wykładać je na wysmarowanej oliwą desce. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.

 

W między czasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryczką pokrojoną w drobną kostkę i sokiem z limonki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kapustę poszatkować i skropić oliwą z oliwek.

 

Placek tortilli przekroić na pół i podgrzać w mikrofalówce. Posmarować go odrobiną sosu, następnie wyłożyć kapustę i na środek mięso. Całość zwinąć. Obok wyłożyć łyżkę sosu.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis Karola Okrasy

Zapiekanka z tortelloni

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na mięsną zapiekankę z pierożkami tortelloni i warzywami. Całość jest sycąca, smaczna i prosta do przygotowania.

 

Składniki:

  • 500 g tortelloni z serem
  • 200 g kabanosów
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 400g)
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki keczupu
  • 200g sera żółtego
  • pół szklanki śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlać szklankę wody. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami i  wrzucić na patelnię. Smażyć do momentu, aż woda odparuje. Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na drugiej patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Tortelloni ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zawartości patelni z kiełbasą i cebulą dołożyć kurczaka i pomidory, wszystko podsmażyć.

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucić mięso, groszek i fasolę (odsączone z zalewy), keczup i tortelloni. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze śmietaną, a następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.

 

Piec około 20 minut w temp. 200°.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: To jest pyszne, Nr 1/2014

Mięsna zapiekanka z ziemniaczanym puree

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś zapraszam na ciekawą zapiekankę z mięsa mielonego i pierzynką z ziemniaków. Danie nie jest skomplikowane i po przygotowaniu dość łatwo się kroi, nie rozpada i ładnie prezentuje.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa drobiowo-wołowa
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem. Dodać masło, mleko i doprawić do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć mięso i podsmażyć. Do zawartości garnka dodać 200 ml wody, mąkę oraz kostkę rosołową. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać.

 

Mięso przełożyć do foremki o średnicy 22 cm lub małego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić ziemniaczane puree. Zapiekankę piec 25 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 3/2014

Pierogi z serem, pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Co powiecie na pierogi z serem żółtym i pieczarkami?? Każdy był zdziwiony i zaciekawiony tym pomysłem, jednak był on jak najbardziej trafiony. Pierogi w takiej wersji bardzo nam smakowały. Przepis jak zawsze trochę zmodyfikowałam i dodałam salami do wyostrzenia smaku. Następnym razem zrobię z innego przepisu na ciasto, bo te wydawało mi się mało plastyczne. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Farsz:

  • 5 dużych pieczarek
  • masło (ok. 2 łyżek)
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g salami
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle przez kilka minut, aż woda odparuje. Następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia. Ser żółty również zetrzeć n grubych oczkach i dodać do pieczarek. Salami pokroić w małą kostkę i wymieszać z resztą farszu. Doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Wlać wrzątek i wymieszać łyżką. Gdy mąka wchłonie wodę, wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki płat, a następnie za pomocą kubka lub szklanki wyciąć koła. Na każdym krążku wyłożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi pieroga.

 

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Na gorące można wyłożyć odrobinę masła i zetrzeć trochę sera.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 2/2014

Pulpeciki w sosie azjatyckim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mnie ta kombinacja smaków nie zachwyciła, ale za to mojemu narzeczonemu bardzo smakowało, więc wszystko zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Zdecydowanie bardziej smakują mi same pulpeciki, które mają wyraźny smak i są mocno pikantne. Z przepisu wychodzi duży garnek na kilka dni, ale można przygotować danie z połowy porcji.

 

Składniki:

Pulpeciki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowo- wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ok. 6 łyżek do obtaczania pulpecików
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 puszki pomidorów krojonych (każda po 400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki sosu sojowego japońskiego

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mięso, pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, cynamon, bazylię, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju, na złoto z każdej strony.

 

Cebulę pokroić w półtalarki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Na warzywa zetrzeć imbir. Papryczkę chilli drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać przygotowane warzywa. Dusić przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i mleko kokosowe. Na koniec wlać japoński sos sojowy. Chwilę gotować do połączenia się składników i smaków. Pulpeciki wrzucić do garnka z sosem i gotować około 8 minut.

Danie podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło:Pascal Brodnicki

Kociołek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciepły kociołek na chłodne jesienne i zimowe dni. Mało skomplikowany i przygotowuje się go w jednym garnku. W smaku przypomina leczo. Polecam!

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 150 g marynowanej papryki
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 700 g parówek lub cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 6 łyżek pikantnego keczupu

 

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, gdy się rozgrzeje dodać pokrojoną w piórka cebulę.Gdy się zeszkli wrzucić startą na tarce na grubych oczkach marchew. Wlać zalewę z groszku i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka z warzywami. Następnie wlać sok pomidorowy, dodać groszek i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Całość zagotować.

Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem pomidorowo warzywnym. Dodać keczup i musztardę. Chwilę gotować, aż sos będzie aksamitny i gęsty. Podawać gorące.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

 

Ziemniaki z migdałami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj przepis na dodatek do mięs w postaci ziemniaków z migdałami. Ich smak nie jest mocno wyczuwalny, nie wymagają zbyt dużego wysiłku przy przygotowaniu, więc warto spróbować. Do tego przyjemnie chrupią :)

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 10 łyżek mleka
  • sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować je w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ugnieść tłuczkiem.

Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki migdałowe. Gdy już zbrązowieją wlać mleko i jeszcze chwilę podgrzewać. Tak przygotowane migdały dodać do ziemniaków i wymieszać.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • 150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.

Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut. 

Pieczeń podałam z ziemniakami z migdałami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 10/2013

Zupa pieczarkowa z kulkami mięsnymi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaaardzo smaczna zupka, z dużą ilością pieczarek oraz kuleczkami mięsnymi. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Dokładnego źródła przepisu nie znam, a dostałam go od mamy.

Składniki:

  • 2 l bulionu ugotowanego z użyciem kostki bulion grzybowy i warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 kg pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka, ale doskonale sprawdzi się również mięso z szynki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 serki topione pieczarkowe
  • sól, pieprz
  • vegeta

Przygotowanie:

Z 2 l wody ugotować wywar z dodatkiem kostki bulion grzybowy i warzyw.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż płyn odparuje.

Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Z mielonego formować małe kuleczki. Aby masa nie przywierała do rąk, należy zwilżyć dłonie wodą.

Do wywaru wrzucać kolejno kulki mięsne, a następnie pieczarki. Gotować około 20-30 minut, zależnie od użytego mięsa. Na koniec dodać serki topione i doprawić do smaku vegetą.

Smacznego!