Dania mięsne i obiady

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem propozycja bardziej tłustego obiadu. Im chłodniej na zewnątrz tym bardziej mamy ochotę na kaloryczne dania. Zapraszam na chrupiące placki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym i szczypiorkiem.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmiksować. Ostawić na kila minut i zlać całą wodę. Dodatkowo w dłoniach odcisnąć nadmiar płynu. Do farszu dodać mąkę, startą na tarce (na najdrobniejszych oczkach) cebulę, jajko. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i ostrą papryką lub pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki. Smażyć do zarumienia i odparowania wody. Następnie wlać śmietanę, a na koniec wsypać posiekany szczypiorek.

 

Placki podawać z sosem. Wierzch udekorować szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Zupa krem z zielonego groszku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pogoda za oknami coraz bardziej jesienna i mroźna, więc coraz częściej nachodzi nas chęć na zupy, a szczególnie zupy krem. Dodatkowo ten zielony, wiosenny kolor, aż chce się zjeść. Zupa bardzo smaczna, słodka a zarazem pikantna. Polecam!

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić do zarumienienia. Następnie dołożyć mrożony groszek i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dolać bulion. Gotować, aż groszek zmięknie. Całość zmiksować blenderem i przyprawić . Nalać do miseczek i udekorować kleksem śmietany.

Zupę można przecedzić przez sito jeśli przeszkadzają Wam łupinki z groszku.

 

Smacznego!

Tags:
Kotlety w placku ziemniaczanym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem przedstawiam Wam propozycję na prosty, smaczny i efektowny obiad. Inna (zdecydowanie lepsza) wersja tradycyjnego kotleta z ziemniakami. Koniecznie spróbujcie!

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć n tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz. Odstawić na chwilę, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Dodać jajka, starty żółty ser oraz mąkę (masa powinna być dość gęsta, ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków).

 

Kotlety opłukać (jeśli są zbyt grube to należy je delikatnie rozbić), doprawić solą oraz pierzem. Na koniec obtoczyć w mące. Z ziemniaków uformować kotlety, na każdy położyć plaster mięsa i przykryć drugą częścią farszu ziemniaczanego. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 5/2016 

Kurczak pod orzechową pierzynką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem zapraszam Was na pieczone filety z kurczaka pod grubą pierzynką orzechów i pistacji. Przygotowanie dania nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Polecam wszystkim ceniącym sobie czas spędzony poza kuchnią.

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, pokroić na plastry (jak na kotlety) i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

W blenderze zmiksować orzechy ziemne, pistacje (kilka odłożyć do dekoracji), natkę pietruszki, czosnek, bułkę pokruszoną lub pokrojoną w kostkę i paprykę. Na koniec wlać olej sezamowy i wsypać parmezan. Całość krótko zmiksować.

 

Na filety wyłożyć po łyżce orzechowej panierki. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Można podawać z sosem jogurtowym.

 

Źródło: Nie mogę sobie przypomnieć skąd korzystałam, ale jak natrafię to uzupełnię.

 

 

 

Pieczarki faszerowane kurczakiem z szynką Szwarzwaldzką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś zapraszam na pyszne pieczarki z aromatycznym, lekko pikantnym farszem z mięsa drobiowego. Wierzch zwieńczony jest chrupiącą szynką Szwarzwaldzką.  Polecam!

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa.

 

Pieczarki obrać i usunąć korzonki.

Trzony grzybów i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do mięsa. Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach- dołożyć do mielonego kurczaka. Całość doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, cynamonem, kurkumą i chilli. Dokładnie wymieszać. Mięso smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię wlać pół szklanki wody. Gdy płyn odparuje, dodać śmietanę.

 

Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z zawartością patelni. Mięso zdjąć z ognia i nadziewać kapelusze pieczarek. Na wierzch grzybów wyłożyć po plastrze szynki Szwarzwaldzkiej.

 

Grzyby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut. Podczas pieczenia pieczarki mogą puścić wodę, jednak nie należy się tym przejmować. Płyn na koniec zlewamy.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie curry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Super prosty, super szybki i kremowy kurczak.

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i posypać curry. Skropić oliwą, wymieszać i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Następnie dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

Do zawartości patelni wlać mleko kokosowe. Do miseczki przełożyć jogurt i zahartować z 2 łyżkami gorącego sosu. Całość przelać do zawartości patelni. Można doprawić ostrą papryką. Chwilę podgrzewać.

 

Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Kuchnia Wschodu

Roladki z pesto, szynką Szwardzwaldzką i pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem zapraszam na ciekawe, smaczne i proste w przygotowaniu roladki. Drobiowe sznycle, posmarowane pesto, przykryte szynką Szwarcwaldzką i farszem pieczarkowym. Polecam do wypróbowania.

 

Przygotowanie:

Sznycle rozbić. Na każdym rozsmarować niepełną łyżeczkę pesto. Następnie wyłożyć po plastrze szynki Szwarcwaldzkiej. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Dodać pokrojone w kostkę salami.Gotowy farsz wyłożyć na mięso.

 

Całość zawinąć w rulony, spiąć wykałaczkami i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. 

 

Smacznego!

Zapiekanka z indyka w sosie jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapiekanki to wygodne dania: można je dość szybko przygotować i nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy. Zapraszam do wypróbowania dania składającego się z trzech warstw: mięsa, lekko pikantnego sosu jogurtowo-serowego i ziemniaków.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.

 

Sznycle umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na złoto.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na spód mięso.

 

Przygotować sos: Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ze startym na grubych oczkach serem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Sos rozsmarować na mięsie. Na wierzch zapiekanki wyłożyć przekrojone na pół ziemniaki, a na nie pozostałe masło.

 

Piec około 20 minut w 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2015

 

Kurczak w sosie musztardowo-pieprzowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jak na pewno zdążyliście zauważyć drób często gości na moim stole. Dziś znowu kurczak, więc kolejne danie na szybko. Zapraszam na filety w lekko ostrym sosie musztardowo-pieprzowym.

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć i pokroić w nieduże plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Ugrilować lub podsmażyć na patelni na złoty kolor.

 

W garnku rozgrzać masło z mąką. Następnie wlać bulion, zagotować. Na koniec dodać musztardę i doprawić pieprzem czarnym i pierzem kolorowym. Do sosu wrzucić mięso i całość podgrzać. Danie podawać z ziemniakami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2015

 

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

W końcu wracam. Ostatnio miałam bardzo intensywny okres w życiu, gdzie doba niestety była za krótka. Na szczęście już wszystko wraca do normy.

 

Dziś zapraszam Was na bardzo smaczny obiad, który oprócz walorów smakowych, pięknie się prezentuje. Zatem jeśli spodziewacie się gości i znudziły Wam się tradycyjne dania, a do tego chcielibyście zaskoczyć czymś nowym, ten przepis jest właśnie dla Was.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i naciąć tak, aby powstał jeden duży płat (w razie konieczności rozbić). Pierś natrzeć przyprawą typu Vegeta i skropić oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

 

Na patelni rozgrzać oliwę (około 3 łyżek) i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Dodać szpinak (nie ma potrzeby rozmrażania) i smażyć ok. 10 minut. Na koniec wmieszać roztrzepane jajka i doprawić solą oraz pieprzem. 

 

Na płacie mięsa rozłożyć plastry szynki i rozsmarować równomiernie szpinakowy farsz. Całość ścisło zwinąć w roladę. Można dodatkowo związać nicią wędliniarską. Roladę obsmażyć krótko na patelni z każdej strony. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i dodać około 200 ml wody. Piec około 45-60 min. w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na około 10 min., aby odpoczęło i soki się wchłonęły. Pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz surówką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki Słony