Blog kulinarny

Kanarek

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Drink, który swoim wyglądem robi wrażenie. Poza tym jest baaardzo dobry :)

 

Przygotowanie:

 

Niedziela na trzeźwo

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Bezalkoholowy słodko kwaśny drink dla karmiących mam, kierowców lub abstynentów.

 

Przygotowanie:

 

Źródło: 1001 koktajli

Zawijańce z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo łatwe w przygotowaniu i efektowne zawijańce z warzywami. Wystarczy tortille posmarować serkiem, wyłożyć pokrojone warzywa i zawinąć. Prawda, że prosto i szybko? A chyba nikt nie zaprzeczy, że wyglądają pysznie. Do tego te kolory, aż chce się sięgnąć po kolejną roladkę. Polecam!

 

Przygotowanie:

Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Świetna przekąska na imprezę. Bardzo łatwa w przygotowaniu i nie znam osoby, której by nie smakowała. Zdecydowanie przygotujcie ją na nadchodzącego sylwestra. Przepis Kasi Guzik z bloga gotowaniecieszy.

 

Przygotowanie:

Mięso mielone z serem feta

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Najlepsze kotlety mielone jakie w życiu jadłam. Są fenomenalne i prezentują się doskonale. Polecam!!

Składniki (na 8 porcji):

Przygotowanie:

Szczypiorek opłukać i posiekać. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone połączyć ze szczypiorkiem, cebulą, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Wymieszać (najlepiej ręką).

Przygotować 8 kawałków folii aluminiowej i posmarować je olejem. Mięsną masę podzielić na 8 części, uformować grubsze placki i wyłożyć na folii. Aby mięso nie przyklejało się do dłoni należy je zwilżyć wodą. Na środku mięsnego placka położyć kawałek sera feta (grubszy plaster).

Następnie za pomocą folii aluminiowej mięso złożyć na pół, zlepiając jego brzegi. Końce folii złożyć tak, aby podczas pieczenia z kieszonek nie wypłynęły soki z mięsa.

Paczuszki wyłożyć na grill lub patelnię grillową i opiec z obu stron (przez około 2 min. z każdej strony). Kiedy foliowa paczuszka się wybrzuszy, mięso wyjąć, po czym dosmażyć bez folii.

Smacznego!

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012

Pomarańczowa pokusa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny drink. Jeśli lubicie mocniejsze trunki wystarczy zwiększyć proporcje alkohlu.

Przygotowanie:

Pożywna kanapka na śniadanie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sycąca i pożywna kanapka z jajkiem, wędliną, warzywami i ciepłym chrupiącym pieczywem. Doskonała na śniadanie na dobry początek dnia! Jestem pewna, że i Wam posmakuje :)

Przygotowanie:

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Urocze i pyszne babeczki z owocami, które przypadną do gustu nie tylko dzieciom :) Świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu dla najmłodszych, a także jako deser do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je ekspresowo, z uwagi na użycie gotowych babeczek. Gorąco polecam!

Biała dama

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyyyszne, delikatne i kremowe ciasto z kokosową pierzynką. Jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nie trzeba go piec :) Składa się z dwóch warstw: serowo- ananasowej i budyniowej, przełożonych herbatnikami. Świetnie się prezentuje i nie jest za słodkie ani mdłe. Z pewnością zagości na moim stole jeszcze nie raz :) Bardzo polecam!

Składniki:

  • 250 g herbatników

Masa serowa:

  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki żelatyny

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g każde)
  • 1 kostka masła (w oryginalnym przepisie była margaryna)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru

Kokosowa posypka:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ananasy odsączyć, sok zagotować, zestawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać porcjami ser, cały czas miksując. Sok z żelatyną dodać do masy serowej i wrzucić pokrojone w drobne kawałki ananasy. Składniki wymieszać.

Budyń ugotować na mleku z cukrem i wystudzić. Następnie utrzeć go z masłem.

Spód formy o wymiarach 30x25 wyłożyć połową herbatników, przykryć je masą serową, wyrównać i wyłożyć pozostałe ciastka. Na wierzchu rozsmarować masę budyniową. Ciasto odstawić i przygotować kokosową posypkę.

Masło i 1 łyżkę cukru roztopić na patelni. Następnie wsypać wiórki kokosowe i zrumienić cały czas mieszając. Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Źródło: Beata Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni