Blog kulinarny

Sernik pod bezową pierzynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejny smaczny sernik. Spód z ciasta, kwaskowe powidła wiśniowe, masa serowa i słodka beza to pyszne połączenie. Polecam!

 

Przygotowanie:

Mąkę, żółtko, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło oraz 1-2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Spór tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi formy folią aluminiową. Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Na gotowy spód wyłożyć powidła wiśniowe i tortownicę wstawić do lodówki.

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 150 g cukru, budyniem, serem, cukrem wanilinowym i olejem. Mieszając dolewać mleko. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec około 60 minut w 175°C.

 

Białka ubić ze 100g cukru na sztywno. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierzch pianę. Piec w tej samej temperaturze jeszcze około 10-15 minut, aż beza się zarumieni. Ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2011

Pasta z łososia na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem smaczna, zdrowa i łatwa pasta do kanapek.

 

Przygotowanie:

Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę. Kromki chlepba posmarowć masłem, wyłożyć pastę, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego!

Puszysty omlet z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na omlet, tym razem z dużą ilością warzyw. Łatwy pomysł na pożywne śniadanko :)

 

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka, dodać płatki owsiane, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (osobiście wolę wyłożyć je na wierzch już po usmażeniu), cebulę, posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wylać na rozgrzaną patelnię (Ø 20 cm) z odrobiną oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru, a następnie przewrócić na drugą stronę.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie szpinakowo-jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ekspresowy, zdrowy obiad dla wielbicieli szpinaku i kurczaka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Całość podana z makaronem.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać wodę (około 1 szklanki) i gdy zacznie się gotować wrzucić pierś z kurczaka. Gotować do momentu odparowania wody. Można również tradycyjnie usmażyć na oleju, jednak mięso będzie bardziej suche.

Na drugiej patelni rozgrzać olej (użyłam sezamowego) i podsmażyć szpinak. W trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Na koniec wlać jogurt grecki. Do zawartości patelni dodać mięso i wymieszać, ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z makaronem.

 

Smacznego!

Tortille po bolońsku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a szukacie inspiracji na coś innego niż zawsze a zarazem szybkiego w przygotowaniu to zapraszam na tortille z farszem mięsno-pomidorowym.

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Mięso podsmażyć na oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Do zawartości patelni wlać przecier pomidorowy i dodać koncentrat, wymieszać. Następnie doprawić: przyprawą kuchni włoskiej, pieprzem cayenne (lub ostrą papryką), solą i bazylią. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.

 

Placki tortilli podgrzać np. w mikrofalówce i na środek każdego wyłożyć mięsny farsz (można posypać serem feta) i zawinąć zgodnie z instrukcją na poniższym zdjęciu.

 

Smacznego!

Sernik waniliowy z jagodami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszny, aksamitny sernik na czekoladowym spodzie. Słodycz masy serowej i czekoladowego spodu przełamują kwaskowe jagody.

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na piasek- najszybciej przy użyciu blendera. Można również włożyć do strunowej torebki i przy pomocy wałka rozdrobnić ciastka. Masło roztopić i  połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy. Wstawić do lodówki.

 

W misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej. Po połączeniu wylać całość na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jagody, odsączone z soku. Piec przez około 50 minut w 180°C. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Blog Gotuję bo lubię

Ciasto Salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Proste i szybkie ciasto składające się z kilku składników. Może nie jest nadzwyczajne w smaku, ale ładnie się prezentuje i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyglądem przypomina salami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Do masy można dodać posiekane migdały, w celu urozmaicenia smaku.

 

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej. Następnie dosypać kakao i wlać rum bądź aromat. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wmieszać do przygotowanej masy. Całość zawinąć w folię spożywczą, formując wałek. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe

Drink sylwestrowy

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Już dziś Sylwester, więc może właśnie tym drinkiem przywitacie Nowy Rok. Jest dość słodki i smaczny. Korzystając z okazji życzę Wam samych sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym oraz determinacji w dążeniu do celu. Oby wszystkie Wasze noworoczne postanowienia się spełniły!

 

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucić lód, dodać alkohol. Do połowy szklanki wlać sok kaktus, dopełnić sokiem pomarańczowym. Na koniec delikatnie wlać trochę grenadiny. Dowolnie udekorować.

Trufle kawowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Cudowne, mięciutkie, uzależniające, kawowe, małe słodkości. Idealnie nadają się na własnoręcznie zrobiony dodatek do prezentu świątecznego. Ładnie się prezentują i pysznie smakują. Robiłam w dwóch wersjach ze zwykłymi  biszkoptami i kakaowymi. W przypadku tych drugich kuleczki będą czarne. Polecam!

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku. Biszkopty pokruszyć na piasek (najszybciej przy pomocy blendera).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

W misce utrzeć mascarpone z proszkiem z biszkoptów, rozpuszczoną czekoladą, kawą i likierem.

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w startej gorzkiej czekoladzie.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasta i desery czekoladowe

Kurczak w sosie curry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pomysł na szybki obiad: kurczak w sosie curry. Niewiele składników, których przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Później tylko na patelnię, do tego śmietana, przyprawy i gotowe!

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 150 g śmietany 18%
  • sól
  • 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie- można ją zastąpić ostrą papryką)

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki.

 

Na jednej patelni podsmażyć posolone piersi z kurczaka, a na drugiej pieczarki - do momentu, aż cała woda odparuje. Następnie mięso przełożyć do pieczarek.

 

Do zawartości patelni dodać śmietanę, curry i pastę curry. Całość chwilę podsmażyć, aż wszystkie składniki i smaki się połączą. Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: U. Summ, Jeść i być szczupłym. Chudnij z przyjemnością