Blog kulinarny

Torcik bananowo-czekoladowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jutro Dzień Matki, więc może to będzie Wasza propozycja sprawienia przyjemności Waszym Mamom :) Delikatny, bardzo bananowy deser z lekką chmurką ze śmietany. Ciasto konsystencją trochę  przypomina piankę. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 125 g masła
  • 6 bananów
  • 9 łyżek soku z cytryny
  • 200 g kremu czekoladowego nutella
  • 750 g serka waniliowego (użyłam z wiaderka- na serniki)
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyć na piasek (najłatwiej za pomocą blendera lub włożyć do plastikowej, strunowej torebki i pokruszyć wałkiem). Masło rozpuścić, połączyć z ciastkami i przełożyć do formy, docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki.

 

Banany, obrać pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze z sokiem z cytryny. Przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, krem czekoladowo-orzechowy i cukier wanilinowy. Zmiksować lub utrzeć rózgą. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 2 łyżkami kremu bananowo-czekoladowego. Następnie wymieszać z całością. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aż stężeje.

 

Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dekoracyjny wzór przypominający chmurę zrobiłam przy użyciu spodniej części łyżki.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

Bagietka z kurczakiem i pesto

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Na dzisiejsze śniadanie polecam chrupiące bagietki z kurczakiem, pesto i pomidorem. Wszystko posypane serem i zapieczone w piekarniku. Pychota!

 

Składniki:

  • 4 mini bagietki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • ok. 100 g sera mozarella
  • słoiczek zielonego pesto (190g)
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w niewielkie paski i obsypać przyprawami. Na patelnię wlać wodę (ok. 1 szklanki) i dodać kurczaka. Smażyć do momentu aż woda odparuje. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i posmarować pesto. Na każdej bułce rozłożyć kawałki kurczaka i plasterki pomidora, przekrojone na pół. Całość posypać serem mozarella i zapiekać w piekarniku około 8 minut w 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

Sernik kokosowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik to idealne ciasto na każdą okazję. Ja lubię je chyba w każdej wersji - no może oprócz tego z bakaliami. A dzisiaj zapraszam na bardzo dobry serniczek z wiórkami kokosowymi i wiśniami zatopionymi w galaretce. Lekka kwasowość owoców idealnie komponuje się ze słodkim serkiem. Polecam!

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 500 g serka waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 słoik wiśni
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki (najlepiej wiśniowej

 

Przygotowanie:

Z następujących składników zagnieść ciasto: 250 g mąki, 125 g masła (pokrojonego na kawałki), cukier wanilinowy, 75 g cukru, 1 jajko i szczypta soli. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (jeśli będzie klejące i mało plastyczne należy wstawić je na kilkanaście minut do lodówki) na koło o średnicy ok. 34 cm. Przygotowany spód przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Na to wysypać 20g wiórków kokosowych. Piekarnik rozgrzać do 175°C.

 

Serki waniliowe utrzeć z mascarpone, resztą cukru, 4 jajkami i sokiem z cytryny. Wiórki (50g) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do serków. Na spód ciasta wylać masę serową. Piec około 50-60 minut na dolnym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wystudzić.

 

Wiśnie odsączyć, zlewając szklankę soku. Ułożyć je gęsto na serniku. Galaretkę rozpuścić w soku wiśniowym i tężejącą wylać na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

 

Tort Pinacolada (z ananasem i wiórkami kokosowymi)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Absolutnie pyszny tort z ananasem i masą śmietanową z wiórkami kokosowymi. Wilgotny, nie za słodki, na niezawodnym biszkopcie. Polecam!!!

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:

  • 2 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki (1 szt.) aromatu rumowego

Masa:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku (po 51g każde)
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 puszka ananasów

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.  Wlać śmietanę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubijać mikserem, dosypując śmietanę w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

 

Ananasy osączyć z zalewy.

 

Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować cienką warstwą kremu (aby owoce miały się do czego przykleić) i wyłożyć połowę ananasów. Przykryć 1/3 masy śmietanowo-kokosowej i przykryć drugim blatem biszkoptu. Postępować analogicznie jak przy pierwszym blacie. Ostatni krążek ciasta nasączyć i wierzch posmarować pozostałą masą. Dowolnie udekorować.

 

Smacznego!

Sernik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaardzo kremowy i baaardzo kawowy sernik. Ma delikatną konsystencję dzięki serowi z wiaderka i mascarpone. Ponadto, oprócz kawy, zawiera czekoladę o smaku Tiramisu i Cappuccino oraz likier kawowy. Zapraszam wszystkich wielbicieli kawy i serników!

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 100g czekolady Tiramisu (użyłam firmy Schogetten)
  • 100 g czekolady Cappuccino (Schogetten)

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozgnieść na drobny proszek, masło roztopić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę zmiksować. Dodać likier i kawę rozpuszczalną (ziarenka). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do masy serowej. Całość ponownie zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z herbatników. Piec około 60 minut w temp. 150-160°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Gotowanie, Wielkanoc Nr 2/2014

Biszkopt

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Biszkopt idealny - dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu nie będziecie już chcieli próbować innego! To doskonała baza wszystkich tortów oraz ciast z owocami, kremami. Nie zawiera proszku do pieczenia, wychodzi idealnie prosty i nie opada po upieczeniu. Przy okazji jest też trochę frajdy, ponieważ po wyjęciu z piekarnika trzeba go upuścić na podłogę :)

 

Składniki (ø 26):

  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i kolejno żółtka, stale miksując. Mąki przesiać do ciasta i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec około 30 - 40 minut w 170°C do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wypuścić z rąk (w formie) na podłogę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje Wypieki

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja sałatki ze szpinakiem, tym razem z tuńczykiem i warzywami. Smaczna i kolorowa :)

 

Składniki:

  • 150g szpinaku baby
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam gotowanej na parze)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 średnie pomidory
  • 1,5 opakowania sosu włoskiego do sałatek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pozbawić łodyżek. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Wrzucić składniki do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w kostkę. Wszystko wymieszać. Sosy rozprowadzić w oliwie i polać przygotowaną sałatkę.

 

Smacznego!

Sernik kokosowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik kokosowy- smaczny, ale spodziewałam się czegoś innego i może właśnie dlatego nie zaskoczył mnie oryginalnym smakiem- to po prostu zwykły sernik z dodatkiem kokosa. Może dla odmiany skusicie się przygotować go zamiast tradycyjnego sernika pieczonego.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • pół kostki masła

Masa:

  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 5 jajek
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • tabliczka białej czekolady (100g)

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek (najszybciej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać warstwę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy.

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej porcjami dodawać ser. Następnie wsypać drobno pokrojoną (lub startą na tarce) białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać łyżką.

Na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej ubitą pianę z białek. Całość wylać na ciasteczkowy spód.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: kobieceinspiracje.pl

 

Kolorowa babka

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Wielkanoc niedługo więc najwyższy czas pomyśleć o daniach i wypiekach na te Święta. Dziś zapraszam na pierwszą propozycję: Kolorową babkę. Oprócz tego, że wygląda pysznie to każda warstwa smakuje inaczej. Polecam!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Jajka wraz z cukrem ubić na gładką masę. Wlać olej i 200 ml mleka. Do ciasta dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Krem podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać aromat rumowy i kakao, do drugiej pozostałe mleko i przyprawę do piernika. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Na dno wylać jasną masę, następnie warstwę kakaową i na koniec porcję ciasta z przyprawą do piernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta na Wielkanoc, nr 1/2014

 

Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Mięsna zapiekanka z ziemniaczanym puree

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś zapraszam na ciekawą zapiekankę z mięsa mielonego i pierzynką z ziemniaków. Danie nie jest skomplikowane i po przygotowaniu dość łatwo się kroi, nie rozpada i ładnie prezentuje.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa drobiowo-wołowa
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem. Dodać masło, mleko i doprawić do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć mięso i podsmażyć. Do zawartości garnka dodać 200 ml wody, mąkę oraz kostkę rosołową. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać.

 

Mięso przełożyć do foremki o średnicy 22 cm lub małego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić ziemniaczane puree. Zapiekankę piec 25 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 3/2014