Jutro Dzień Matki, więc może to będzie Wasza propozycja sprawienia przyjemności Waszym Mamom :) Delikatny, bardzo bananowy deser z lekką chmurką ze śmietany. Ciasto konsystencją trochę przypomina piankę. Zapraszam!
Składniki:
- 250 g herbatników maślanych kakaowych
- 125 g masła
- 6 bananów
- 9 łyżek soku z cytryny
- 200 g kremu czekoladowego nutella
- 750 g serka waniliowego (użyłam z wiaderka- na serniki)
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania fixu do śmietany
Przygotowanie:
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyć na piasek (najłatwiej za pomocą blendera lub włożyć do plastikowej, strunowej torebki i pokruszyć wałkiem). Masło rozpuścić, połączyć z ciastkami i przełożyć do formy, docisnąć dłonią. Wstawić do lodówki.
Banany, obrać pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze z sokiem z cytryny. Przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, krem czekoladowo-orzechowy i cukier wanilinowy. Zmiksować lub utrzeć rózgą. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić i połączyć z 2 łyżkami kremu bananowo-czekoladowego. Następnie wymieszać z całością. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aż stężeje.
Śmietanę ubić na sztywno z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Dekoracyjny wzór przypominający chmurę zrobiłam przy użyciu spodniej części łyżki.
Smacznego!
Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014