Blog kulinarny

Mięsna zapiekanka z ziemniaczanym puree

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś zapraszam na ciekawą zapiekankę z mięsa mielonego i pierzynką z ziemniaków. Danie nie jest skomplikowane i po przygotowaniu dość łatwo się kroi, nie rozpada i ładnie prezentuje.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa drobiowo-wołowa
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem. Dodać masło, mleko i doprawić do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć mięso i podsmażyć. Do zawartości garnka dodać 200 ml wody, mąkę oraz kostkę rosołową. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać.

 

Mięso przełożyć do foremki o średnicy 22 cm lub małego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić ziemniaczane puree. Zapiekankę piec 25 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 3/2014

Rolada Hawajska

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj nasze święto, więc wszystkim Paniom życzę wszystkiego dobrego i zapraszam na pyszną roladę z masą śmietanową z dodatkiem Malibu, wiórkami kokosowymi  i ananasem.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki Malibu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 3 plastry ananasa z puszki

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temp. 180°C. Gorący placek wyjąć na ścierkę (papierem do góry), zdjąć papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach. Następnie wlać Malibu i wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem. Ananasy pokroić w małą kostkę i rozłożyć w jednej linii wzdłuż dłuższego boku (tak jak na zdjęciu). Roladę ciasno zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

Pierogi z serem, pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Co powiecie na pierogi z serem żółtym i pieczarkami?? Każdy był zdziwiony i zaciekawiony tym pomysłem, jednak był on jak najbardziej trafiony. Pierogi w takiej wersji bardzo nam smakowały. Przepis jak zawsze trochę zmodyfikowałam i dodałam salami do wyostrzenia smaku. Następnym razem zrobię z innego przepisu na ciasto, bo te wydawało mi się mało plastyczne. Polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Farsz:

  • 5 dużych pieczarek
  • masło (ok. 2 łyżek)
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g salami
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle przez kilka minut, aż woda odparuje. Następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia. Ser żółty również zetrzeć n grubych oczkach i dodać do pieczarek. Salami pokroić w małą kostkę i wymieszać z resztą farszu. Doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Wlać wrzątek i wymieszać łyżką. Gdy mąka wchłonie wodę, wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki płat, a następnie za pomocą kubka lub szklanki wyciąć koła. Na każdym krążku wyłożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi pieroga.

 

Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Na gorące można wyłożyć odrobinę masła i zetrzeć trochę sera.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 2/2014

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pizza na cieście francuskim. Alternatywa dla tradycyjnej pizzy na spodzie drożdżowym. Ekspresowa do zrobienia, dla wszystkich ceniących sobie czas. Może wykorzystacie przepis w Walentynki i przygotujecie ją dla swojej "połówki"? Wystarczy tylko przygotować ją w kształcie serca :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g (25 x 40 cm)
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 8 plastrów salami lub innej wędliny
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 2 małe pomidory
  • prażona cebulka

 

Przygotowanie:

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Przecier pomidorowy połączyć z keczupem i ziołami. Na ciasto rozsmarować równomiernie przygotowany sos. Następnie wyłożyć plastry salami i sera przekrojone na pół. Piec około 15 minut w 200°C.

 

Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć na wierzchu pizzy i posypać prażoną cebulką. Można dodatkowo polać keczupem.

 

Smacznego!

Walentynkowa rolada

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Już niebawem Święto Zakochanych, więc zapraszam na walentynkową roladę czekoladową z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Puszyste ciasto i delikatny krem to doskonałe połączenie, a wszystko utrzymane w kolorach miłości.

 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku (lub żelu)

 

Krem:

  • 400 g śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Odłożyć 6 łyżek ciasta, a do pozostałego dodać kakao, wymieszać. Do odłożonej masy wsypać odrobinę czerwonego barwnika (dosłownie na czubku wykałaczki), a następnie całość przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej, odcinając rożek.

 

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować kontury serc, które należy wypełnić czerwoną masą. Proponuję podpiec przez około 5 min. przygotowane serduszka, żeby nie straciły kształtu. Następnie na nie wylać ciasto kakaowe. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.

 

Gorący placek wyjąć na ścierkę i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić z fixem na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem połączyć z serkiem mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Na koniec zabarwić masę przy użyciu barwnika spożywczego.

 

Placek rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.

 

Smacznego!

 

Źródło: Ciasto: Gotuj krok po kroku Nr 1/2014

Jajka zapiekane z serem i szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaardzo smaczne i sycące śniadanie. Z przepisu wychodzi spora porcja dla kilku osób. Koniecznie spróbujcie!

 

Składniki:

  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • ok. 3 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 200 g żółtego sera
  • 3 kromki chleba tostowego lub czerstwa bułka (można również użyć zwykłego chleba)
  • 1 szklanka mleka
  • masło
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporna wysmarować masłem. Na dno wyłożyć wędlinę posmarowaną musztardą. Najlepiej przekroić ją na pół lub na cztery, żeby później łatwo było wyjmować zapiekankę. Ugotowane jajka przekroić na pół i ułożyć na szynce, przeciętą częścią do dołu. Chleb tostowy pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na maśle na chrupko.

Mleko połączyć z surowymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 150 g dodać do jajek. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać grzankami, a następnie pozostałym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

Zimowy deser owocowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Takie desery najlepiej smakują latem, kiedy można kupić pyszne owoce o intensywnym smaku. Jednak, aby poczuć trochę ciepła w te mroźne dni przygotowałam pucharki z owoców dostępnych zimną. Słodkie banany, kwaskowe kiwi, do tego ananasy i puszysta bita śmietana- to bardzo smaczne połączenie. Zapraszam!

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 kiwi
  • 5 bananów
  • 1 puszka ananasów
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze. Dodać do nich 1,5 łyżeczki cukru pudru. Jeśli owoce są słodkie można pominąć ten krok. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Banany pozbawić skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i również zmiksować na papkę. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru i cukrem wanilinowym.

W pucharkach układać kolejno warstwy: banany, kiwi, śmietana, ananasy, banany, kiwi, ananasy i na wierzch kleks bitej śmietany.

 

Smacznego!

Francuskie paczuszki z powidłami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Małe ciasteczka, które zaspokoją pragnienie na "coś słodkiego". Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego i nadziane powidłami. Proste, szybkie i urocze. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 25x40cm (275g)
  • pół słoiczka powideł np. śliwkowych (ok. 140g)
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty o boku 5cm. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi każdego kwadratu. Na co drugim wyciętym ciastku wyłożyć po około pół łyżeczki powideł i przykryć pustym kwadratem, dociskając brzegi. Kratkę do pieczenia wyłożyć papierem i poukładać ciasteczka w niewielkich odstępach, ponieważ ciasto trochę urośnie. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem (szczypta na każde ciasteczko).

Piec około 15 minut w 200°C, aż paczuszki się zrumienią na złoto.

 

Smacznego!

Pulpeciki w sosie azjatyckim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mnie ta kombinacja smaków nie zachwyciła, ale za to mojemu narzeczonemu bardzo smakowało, więc wszystko zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Zdecydowanie bardziej smakują mi same pulpeciki, które mają wyraźny smak i są mocno pikantne. Z przepisu wychodzi duży garnek na kilka dni, ale można przygotować danie z połowy porcji.

 

Składniki:

Pulpeciki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowo- wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ok. 6 łyżek do obtaczania pulpecików
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 puszki pomidorów krojonych (każda po 400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki sosu sojowego japońskiego

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mięso, pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, cynamon, bazylię, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość wyrobić na jednolitą masę. Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju, na złoto z każdej strony.

 

Cebulę pokroić w półtalarki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Na warzywa zetrzeć imbir. Papryczkę chilli drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać przygotowane warzywa. Dusić przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki i mleko kokosowe. Na koniec wlać japoński sos sojowy. Chwilę gotować do połączenia się składników i smaków. Pulpeciki wrzucić do garnka z sosem i gotować około 8 minut.

Danie podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło:Pascal Brodnicki

Kremówka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Ciasto przygotowałam na specjalne życzenie mojego narzeczonego, któremu ciężko dogodzić, jeśli chodzi o słodkości. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest bardzo kremowe, nie przesłodzone, po prostu idealne. Składa się z dwóch warstw: budyniowo- waniliowej i śmietanowej, które znajdują się pomiędzy cienkimi płatami ciasta francuskiego.

 

Składniki:

 

Spód

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 275 g (wymiar 25x42 cm)

 

Warstwa budyniowo- waniliowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Warstwa śmietanowa:

  • 660 g śmietany 30% (niepełne 3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania na wierzch
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ocieplić do temperatury pokojowej. Wyłożyć na blachę (użyłam blach od piekarnika), ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200°C przez około 25-35 minut do uzyskania ciemno złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia będzie wyrastać, należy przekłuwać je widelcem- ma być płaskie. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie przyciąć boki do wymiarów formy 22x28 cm i wyłożyć pierwszy blat na spód blaszki. Nie można przed pieczeniem wyciąć blatów odpowiednich wymiarów, ponieważ ciasto francuskie może się kurczyć podczas pieczenia. 

 

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Następnie dodać śmietanę i nasiona z laski wanilii (wanilię przekroić na pół i nożem lub łyżeczką zeskrobać nasiona), wymieszać i zagotować.

W misce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami i mąkami (pszenną i ziemniaczaną). Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i ugotować budyń. Ja mieszam masę mikserem, aby nie było grudek. Następnie przykryć budyń folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawić do ostygnięcia.

Masło zmiksować na jasną masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę budyniu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Gotową masę wyłożyć na spód z ciasta francuskiego i wstawić do lodówki na około godzinę.

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę przeznaczoną do masy śmietanowej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą masą, wymieszać. Tak przygotowaną warstwę śmietanową wyłożyć na budyń. Blat ciasta francuskiego przeznaczony na wierzch pokroić na 12 części (najłatwiej nożem do pizzy) i ułożyć na masie śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog Moje wypieki