Wielkanoc niedługo więc najwyższy czas pomyśleć o daniach i wypiekach na te Święta. Dziś zapraszam na pierwszą propozycję: Kolorową babkę. Oprócz tego, że wygląda pysznie to każda warstwa smakuje inaczej. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 400 g mąki
- 3 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu rumowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wraz z cukrem ubić na gładką masę. Wlać olej i 200 ml mleka. Do ciasta dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Krem podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać aromat rumowy i kakao, do drugiej pozostałe mleko i przyprawę do piernika. Formę do babki posmarować masłem i posypać mąką. Na dno wylać jasną masę, następnie warstwę kakaową i na koniec porcję ciasta z przyprawą do piernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta na Wielkanoc, nr 1/2014
Przepis bierze udział w akcji: